Sadonkorjuun aika

Sadonkorjuun aikaan moni aloittaa uuden vaiheen elämässään. Koulut ovat alkaneet, uudet opinnot edessä, työt käynnistyvät, ja kaikki on vähän eri asennossa kuin keväällä. Kesällä rentoudutaan, seikkaillaan ja hankitaan uusia elämyksiä, ladataan akkuja ja koetaan pitkien päivien ja lyhyiden yön taikaa. Kesä on kasvun aikaa, juuri niin antoisaa, että siitä haluaisi pitää kiinni vielä päivien lyhentyessäkin. Sato talteen!

Kun on istuttanut hyvän siemenen, rennon ja levollisen mielen tai energisen kipinän uusiin valloituksiin, kannattaa siitä olotilasta pitää kiinni, kasvattaa tunnetta ja nauttia sadosta. Ihmisen hyvinvointi ei ole pelkkää palautumista työn tai muiden velvoitteiden rasituksista, vaan paljon muutakin. Seikkailut, oman elämän tuunaminen ja uusien merkitysten löytäminen arjesta voivat olla niitä tekijöitä, jotka ylläpitävät ja kasvattavat satoa talven pitkiin ja pimeisiin hetkiin.

Mitkä voisivat olla niitä pieniä päivittäisiä ja viikoittaisia rutiineja, jotka ylläpitävät ja kasvattavat hyvää oloa? Rasittava työ, opiskelu, elämä ylipäätään vaatii jatkuvaa huoltoa. Ei riitä, että kerran vuodessa viettää kunnon pitkän loman. Tietoinen oman elämänsä jatkuva huolto ja ylläpito varmistaa parhaan sadon. Olemme kovin erilaisia, ja nautimme erilaisista asioista. Mikä tuo hyvän mielen ja kehon rentouden palaverien välissä tai bussipysäkillä sateessa? Se voi olla valokuva mökkirannasta, tunnetta täynnä oleva biisi, salainen pakarajumppa, niskan rentoutus ja syvähengittely… Sen voi tietää vain itse, mutta jokaiselle se löytyy. Joka päivä jotain pientä hyvää. Oman sadon kypsyttämine ei ole pois keneltäkään muulta, päinvastoin. Kun arvostamme itseämme riittävästi, on helpompaa keskittyä hyvää tuoviin asioihin ja sanoa ei sellaiselle, joka kuormittaa liikaa. Sillä tavalla olemme myös itse paremmassa kunnossa auttaa muita. Vanha laskuoppi pätee tässäkin: jaettu onni on kaksinkertainen, mutta jaettu taakka puolittuu.